BOKASHI

Tervetuloa Bokashoinnin ihmeelliseen maailmaan! Luo uutta elämää keittiöjätteillä ympäri vuoden! Bokashi sopii keittiöön, parvekkeelle tai vaikka mökille!
MIKÄ BOKASHI?
Bokashi-keittiökompostori on tehokas biojäte- kierrätysjärjestelmä sekä oiva apuväline ravinteikkaan lisämullan tuottamiseen kasveille ja puutarhaan. Bokashin avulla voit itse hyödyntää arvokkaat orgaaniset kotitalousjätteet siististi ja lähes hajuttomasti fermentoimalla. Tämän prosessin lopputulos on hyödyllisiä mikrobeja sisältävä ravinneliuos kasveille, sekä arvokasta, elinvoimaista esikompostoitua materiaalia, joka jatkokäsittelyn jälkeen on elävää ravinteikasta multaa.
Bokashi on Japania ja tarkoittaa fermentoitunutta, eli hapatettua biojätettä. Bokashin avulla voit tehokkaammin lisätä energiaa, ravinnetta, hiiltä, ja elämää maaperän ekosysteemiin.
Synergiset mikrobit ovat tärkeässä osassa. Biojätteisiin sekoitettava bokashirouhe on leseiden ja melassin seosta, joka on rikastettu tehokkailla mikro-organismeilla (EM:llä, effective/efficient microorganisms). Maitohappobakteerit, hiivat, fotosynteettiset organismit, Actinobacteria ja entsymaattisesti aktiiviset sienet käynnistävät anaerobisen fermentaation ja estävät mätänemisen.
MIKSI BOKASHI?
EM fermentointiprosessissa ravinteet kiertää ja energia säilyy. Lopputulos sisältää runsaasti aminohappoja ja polysakkarideja (ruokaa kasveille ja mikrobeille) verrattuna tavanomaisilla menetelmillä tuotettuun aerobiseen kompostiin (tai anaerobiseen mätänemiseen). Vältytään turhilta lämpöenergia ja kaasupäästöistä (CH4 metaani, NH3 ammoniakki, ja CO2 hiilidioksidi), sekä mätänemisen hajuista ja mahdollisilta kärpäsiltä.
Fermentoitua biojätettä voi käyttää esikypsennettynä raakakompostina ensiluokkaisen kompostin pohjana ja erinomaisena raaka-aineena valmiille kompostimullalle. Suosittelemme “multatehtaan” luomista
MITÄ BOKASHIIN?
LISÄÄ
hedelmät
vihannekset
valmisruuat
liha
kala
juusto
jogurtti
kananmuna
pienet luut
leipä
kahvinporot
teepussit
kukat

ÄLÄ LISÄÄ
nesteet
mehu
maito
etikka
vesi
öljy
isot luut
tuhka
eläinten jätökset
sanomalehti
paperi
MITEN BOKASHOIN?

ESIVALMISTELU
Tarkista, että hana on kiinni. Aseta väliritilä Bokashi-keittiökompostorin sisälle. Laita pala talouspaperia tms väliritilän päälle, mikäli rouhe on niin hienojakoista, että sitä voi valua väliritilän reikien läpi). Levitä tasaisesti noin 2 ruokalusikallista bokashirouhetta väliritilän päälle.


LISÄÄ BIOJÄTE
Siirrä biojätteet biokeruuastiasta bokashikompostoriin. Paloittele suuret orgaaniset jätteet ennen niiden laittamista keittiökompostoriin -- mitä enemmän mikrobeille on pinta-alaa mitä työstää sitä paremmat olosuhteet hapatukselle ovat



LISÄÄ BOKASHI ROUHE
Levitä reilu ruokalusikallinen bokashirouhetta jätteiden päälle. (n.1rkl rouhetta / 1 litra jätettä). Jos laitat paljon proteiinipitoista jätettä (kalaa, lihaa, juustoa jne.), lisää rouheen määrää. Tässä vaiheessa voit lisätä esim. biohiiltä ja ZeoBas kivijauhoa ja näin luoda mikrobeille (ja tuleville kasveille) oivan ekosysteemin! Jos olet hyvin hajuherkkä suosittelemme BioProffan EM-biohiiltä / Bokashihiiltä. Se pitää hajut poissa ja tehostaa hapatusta.


TIIVISTÄ
Poista ilmataskut tiivistämällä jäte tiivistyskauhalla tai -lastalla.



SULJE KANSI
Pidä Bokashi-kompostorin kansi tiiviisti kiinni. Avaa kansi ainoastaan lisätessä sinne biojätteitä ja bokashirouhetta, mieluiten korkeintaan kerran päivässä. Fermentoituminen edistyy parhaiten mahdollisimman anaerobisissa (hapettomissa) olosuhteissa.


VALUTA
Valuta bokashi- eli fermentointineste 3 – 5 vuorokauden välein. Aloittaessasi bokashoinnin, nestettä voi muodostua vasta noin 2-4 viikon kuluttua. Muista sulkea hana aina käytön jälkeen. (Kun suljet hanaa, paina samalla kantta keskeltä alas, niin saat ylimääräiset ilmat pois)



ANNA LEVÄTÄ
Kun kompostori on täpötäynnä, sirottele vielä 2 rkl Bokashirouhetta jätteen päälle tasaisesti. Sulje kansi ilmatiiviisti. Älä avaa kantta seuraavan 14 päivän aikana (bokashiastiaa voi pitää suljettuna vaikka kuukausia ennen multaantumisvaihetta -- mitään kiirettä ei jälkikäsittelyllä siis ole. Tämä on hyvä tietää jos talvella ei halua multatehtailla sisätiloissa) Säilytä bokashikompostoria sisällä; keittiössä, ruokakomerossa, vaatekaapissa jne. Vältä liian kuumaa sekä kylmää, sillä mikrobit toimivat parhaiten huoneenlämmössä. Kompostori ei myöskään välttämättä kestä jäätymistä, vaikka mikrobit selviäisivätkin.Jatka bokashinesteen valuttamista 3 – 5 vuorokauden välein. Muista sulkea hana.


JÄLKIKÄSITTELY
Kun bokashi on muhinut suljettuna vähintään kaksi viikkoa, on vuorossa bokashimassan jälkikäsittely. Vaihtoehtoja on monia: Tyhjennä bokashi pihakompostoriin, taloyhtiön biojäteastiaan tai perusta ”multatehdas” Älä koskaan kaiva suoraan maahan!
usein kysytyt
Ilman muuta. Samankaltaisia mikrobeja löytyy luonnosta, ja monenlaisista ruoka-aineista, mm. juustoista, viineistä ja jogurteista.
Varmista, että a) kansi on kunnolla kiinni, b) biojätteen pinnalla on bokashirouhetta, c) olet valuttanut nesteen ja d) tiivistänyt biojätteet hyvin ilmataskujen poistamiseksi. Jos ämpäri on alkanyt mädäntyä hapattumisen sijaan, tyhjennä ämpäri jyrsijäsuojattuun kompostoriin ja aloita alusta.
Kotitalouden koosta riippuen keskimäärin 3-6 viikkoa.
Bokashikompostori tarvitsee mikrobeja joko rouheen tai nesteen muodossa. Kustannukset ovat muutamia euroja kuukaudessa ja tuloksena on useita kiloja luonnonmukaista ravinnetta puutarhaan ja putkien puhdistusainetta viemäriin.
Aina kun lisäät biojätettä.
Ei ole. Valkoisen homeen ja hiivan muodostuminen orgaanisen jätteen pinnalle on täysin luonnollista. Valkoinen pumpulimainen home/sienirihmasto osoittaa EM-mikrobien aktiivisuutta alueella missä ne pääsevät ilman kanssa kosketuksiin. Mikäli valkoinen pinta häiritsee sinua, lisää biojätettä massan pinnalle ja /tai levy, joka estää orgaanisen jätteen kosketuksen ilman kanssa.
Mikäli sisältö ei haise mätänevältä jätteeltä, prosessi toimii kuten on tarkoituskin. Sisällön haju on aina paras indikaattori. Mikäli kompostorissa on hapan/hapanimelä haju, mikrobit tekevät työtä käskettyä riippumatta siitä miltä fermentoituva massa näyttää.
Nestettä alkaa erittyä keskimäärin 1-3 viikon kuluttua. Nesteen määrä, väri, haju, kirkkaus ja ulkonäkö riippuu täysin orgaanisen jätteen laadusta.
On kyllä. Orgaaninen jäte ei muutu mullaksi tässä vaiheessa. Massa on kuitenkin täysin fermentoitu ja multaan sekoitettaessa hajoaa nopeasti ja ravitsee tehokkaasti ympäröivää multaa / massaa. Hapan tuoksu kertoo, että kaikki on kuten pitää.
Voit jättää bokashin kotiin hyvillä mielin kun lähdet matkoille. Huolehdi, että olet valuttanut nesteet, ripotellut rouhetta biojätteen pinnalle ja laittanut kannen kunnolla kiinni. Mitä pidempään massa fermentoituu bokashissa, sen “herkullisempaa” massa on ja sitä nopeammin se hajoaa mullan kanssa ravinteikkaaksi kasvualustaksi
Kyllä, kerää biojätteet esim. BioProffa Hapatuspussiin/ Bokashisäkkiin, kostuta massa EM-Active Emman ja Melassin seoksella, paina jätteet tiiviisti kasaan, sulje pussi tiiviisti, siirrä varjoon tai sisätiloihin ja anna hapattua vähintään 6 viikkoa. Jos haluat terästää massaa, lisää vielä Biohiiltä sekä ZeoBas Kivijauhoa. Perusta multatehdas tai sekoita hapattunut massa ulkokompostoriin. Tuloksena saat erinomaista maanparannusainetta.