multatehdas

multa
tehdas

Multatehtaan tarkoitus on multaannuttaa fermentoitu eli hapatettu keittiöjäte sellaiseen muotoon, että sitä voi käyttää kasvien kasvatukseen. Multaantumisvaihe on fermentoitumisen toinen vaihe, ja siihen tarvitaan multaa.

Bokashi-keittiökompostorin fermentoitunut massa sekoitetaan vanhan mullan kanssa niin, että vanhaa multaa on vähintään puolet kokonaistilavuudesta. Multaantumisen aikana rikas bokashimassa ravitsee ja tuo mikrobielämää vanhaan multaan ja tuloksena on iso määrä parasta multaa mitä on. Multatehtaan voi perustaa jyrsijäsuojattuun kompostoriin (kuvassa), saaviin, isoon ämpäriin jne.  Lämpimässä multaantuminen tapahtuu nopeasti, jopa 2-3 viikossa. Mitä viileämpää on sen kauemmin se kestää. Kun asteita on enää muutama, mikrobit menevät horrokseen ja multaantuminen keskeytyy, mutta jatkuu taas kun lämpötilat nousevat. 

Jos multatehtaan tekee ulkona ja tehtaaseen voi sataa on syytä huolehtia että ylimääräinen vesi pääsee poistumaan esim. pohjassa olevien reikien kautta, jotta multatehtaan massa ei ole liian märkää. Silloin multaantuminen selkeästi hidastuu ja tulee hajuhaittoja.

Multatehtaan voi tehdä myös sisällä. Silloin astian oltava umpinainen ja kosteuden kanssa pitää olla tarkempi. Multatehtaan pohjalle voi laittaa kananmunakennoja, sanomalehtiä, biohiiltä, kookoskuitubriketin  tai muuta kosteutta imevää materiaalia, jolla estetään liika märkyys pohjalla. Toisaalta sisällä lämmin ilma voi myös kuivattaa multatehtaan pintaa.

Multatehtaan voi peittää kannella, mutta ei ilmatiiviisti. Multatehtaan on pystyttävä hengittämään.


Vaiheet:

1. Pohjalle kosteutta imevää materiaalia tarvittaessa (jos ei ole reikiä pohjassa), Hyvä vaihtoehto on biohiili, jolloin lopputulos on entistä parempaa. Toinen vaihtoehto on kookoskuitubriketti. Briketti imee itseensä nesteet.

2. Kerros vanhaa multaa

3. Bokashikakku ja vähintään saman verran vanhaa multaa ja ne sekoitetaan hyvin keskenään

4. Kerros multaa pinnalle hajulukoksi

5. Kansi ilmavasti päälle (suojataan sateelta ja jyrsijöiltä)


Lisäehdotus:

Biohiiltä voi lisätä multatehtaaseen, jolloin se oivallisesti latautuu samalla. Sitä voi lisätä pohjaan, massaan tai/ja pinnalle.

Kerros pinnalla mullan päällä on lisäksi erinomainen hajulukko. 

Vaiheet

  1. sanomalehteä 40 litrasen muovisaavin pohjalle imemään ylimääräiset kosteudet

2. Multaa multatehtaaseen. Tämä multa on osittain edellisestä multatehtaasta eli verrattain ravinnerikasta.

3. Pohjalle ensin kerros multaa silputun sanomalehden päälle

4. Rohkeasti bokashi-kompostori auki.  Tuoksu on miellyttävän hedelmällisen hapan

5. Kakku kumotaan saaviin

6. Multaa lisätään, kakku rikotaan ja sekoitetaan mullan kanssa mahdollisimman hyvin, jotta saadaan mukava homogeeninen massa

7. Päälle vielä kunnon kerros multaa hajulukoksi

8. Ja kansi päälle ilmavasti. Tämä multatehdas on terassilla ja ilman kantta sade osuisi sinne suoraan. Keväällä on odotettavissa ihanaa multaa kasveille.

Jos minulla olisi ollut tässä pussillinen biohiiltä olisin sen kipannut vielä mukaan.