Search
Close this search box.

multatehdas

MIKÄ “MULTATEHDAS”?

Multatehdas on menetelmä bokashimassan jälkikäsittelyyn. Multaamisvaihe seuraa ilmatiiviin Bokashi-keittiökompostorin >2 viikon fermentointi vaihetta. Biojäte ei muutu mullaksi bokashiämpärissä, mutta kun se yhdistetään mullan kanssa astiassa, parin viikon sisällä alkaa näyttää hyvältä!  

MIKSI MULTATEHDAS?

Fermentoitu bokashimassa, eli hapatettu “jäte”, on tässä vaiheessa hapokas probioottinen materiaali mikä valitettavasti maistuu eläimille — eli me ei Suomessa kaiveta sitä suoraan maahan.  

Multatehtaan tarkoitus on multaannuttaa voimakas fermentoitu orgaaninen materiaali sellaiseen muotoon, että sitä voi käyttää kasvien kasvatukseen.


MITEN MULTATEHTAILEN?

Yksinkertaisesti, hapatettu bokashimassa sekoitetaan multaan.

>2 viikon multaantumisen aikana bokashimassan pH neutralisoituu ja rikas bokashimassa ravitsee ja tuo mikrobielämää vanhaan multaan ja tuloksena on elävää ravinteikasta multaa valmiina jatkaa matkaa istutuksiin!

OHJEET

Tarvitset:

  • Astian (yleisesti kannellisen) : Multatehtaan voi perustaa jyrsijäsuojattuun kompostoriin, saaviin, kukkaruukkuun, isoon ämpäriin jne. Ohjeissa käytetään kannellista 40L muovista saavia.

  • Valmiin Bokashin (tai vaikkapa pari)

  • Multaa ainakin yhtä paljon kuin fermentoitua materiaalia Bokashissa. Suositellaan 2 Multa : 1 Bokashimassa.

  • Kosteutta imevää materiaalia esim. biohiili, kookos, paperi, pahvi

1. Lisää Kuivaa

Lisää pohjalle kosteutta imevää materiaalia, jolla estetään liika märkyys.

  • Biohiili: Paras vaihtoehto on biohiili, jolloin biohiili latautuu samalla ja lopputulos on entistä  kestävämpää maaperässä. Huokoisella biohiilellä on erinnomainen ravinteidenpidätyskyky. Biohiili imee itseensä ravinnepitoisen nesteen ja näin se “latautuu.” Se tarjoaa maaperälle mikrobien asutetun kestävän hiilirunkoisen ravinnepankin. Biohiiltä voi lisätä pohjaan, bokashimassan sekaan tai/ja pinnalle.
  • Kookos: Toinen kätevä vaihtoehto (etenkin jos multa on vähissä) on kuiva kookoskuitubriketti — bokashimassa on ratkaisu kookoskasvualustan lannoitukseen. Kookoskuitu imee itseensä nesteet ja laajenee. Hitaasti maatuva ligniinipitoinen kookoskuitu tarjoaa kestävän  rakenneteen kasvualustaan minkä ravitsee bokashimassa.
  • Sanomalehti: Pidä mikrobit ajan tasalla viime viikon uutisilla. Aseta revittyä sanomalehteä ämpärin pohjalle imemään ylimääräistä kosteutta.
  • Pahvi: Revi ruskeat pahvit ja kananmunakennot. Eli kokonaisuudessa Bokashi-Multatehdas systeemiin kelpaa melkein kaikki jätteet muovia lukuunottamatta.

Jos meillä olisi ollut pussi biohiiltä, olisin heittänyt sen mukaan — valitettavasti meillä oli vain uutisia ja hyvin kahvipitoinen bokashi.

Jos olet suunnitellut rei’itetyn järjestelmän ulkona, tämä vaihe ei ole niin tärkeä. Tavoitteena on välttää nesteen kertymistä ja liian kyllästynyttä materiaalia.

2. Lisää Kerros Multaa

Lisää kunnon kerros multaa. Suositellaan ravinneköyhää tai “vanhaa” multaa (esim. mullanvaihdoista). Näin saadaan vanha ravinneköyhä multa ladattua uuteen iskuun mikrobeilla ja ravinteilla. Kasvit Kutsuu. 

3. Lisää Bokashii ja Multaa

Lisää “Bokashikakku” ja vähintään saman verran vanhaa multaa (mieluiten 1:2 suhteessa).

  • Rohkeasti bokashi-kompostori auki. Tuoksu on miellyttävän hedelmällisen hapan
  • Kakku kumotaan saaviin
  • Multaa lisätään, kakku rikotaan ja sekoitetaan mullan kanssa mahdollisimman hyvin, jotta saadaan mukava homogeeninen massa

4. Lisää Multaa

Lisää päälle vielä kunnon kerros multaa hajulukoksi. Biohiili soveltuu myös erinnomaisesti tähän tarkoitukseen. 

5. Kansi Ilmavasti Päälle

Sisällä: Sisätiloissa ei välttämättä tarvi kantta. Multatehtaan voi toki peittää kannella, mutta ei ilmatiiviisti, sillä multatehtaan on pystyttävä hengittämään.

Ulkona: Laita kansi ilmavasti päälle (suojataan sateelta ja jyrsijöiltä).  Tämä multatehdas on ulkona terassilla ja ilman kantta sade osuisi sinne suoraan.

Keväällä on odotettavissa ihanaa multaa kasveille!

BOKASHI

Variaatiot ja Vaihtoehdot

Ruukku: Vastaavalla logiikalla voi luoda multatehtaan esim.  kukkaruukkuun lopputalvella ennen istutusta.
  • Lisää ja sekoita bokashi ja multa (suhteessa 1:2) ruukussa.
  • Suositellaan että odotat ainakin 3 viikkoa ennen istutusta.

Komposti: Bokashi voi toimia kompostiherätteennä, etenkin hiilipitoiseen kompostiin.

  • Lisää ja sekoita bokashi kompostiin.
  • EM mikrobit Bokashista nopeuttavat kompostin maatumista, etenkin kompostin keskella, jossa on hapenpuutetta.

Älä tee yhtikäs mitään: Avataakseen tätä konseptia halutaan muistuttaa että fermentointi toimii säilöntä prosessina. Eli hapetetut arvokkaat biot säilyy valmiudessa, jos ei ole kiire tai jos nyt ei ole oikea hetki tai tarve lisämullalle.

Usein Kysytyt Kysymykset

Multatehtaan voi perustaa sisällä tai ulkona. Multatehtaat yleisesti talvehtii ympäri Suomea vessoissa, kellareissa, komeroissa, ja autotalleissa. 

Sisällä:

Jos perustat multatehtaan sisällä, silloin astian on oltava umpinainen ja kosteuden kanssa pitää olla tarkempi.

Ulkona:

Jos multatehtaan tekee ulkona ja tehtaaseen voi sataa on syytä huolehtia että ylimääräinen vesi pääsee poistumaan esim. pohjassa olevien reikien kautta, jotta multatehtaan massa ei ole liian märkää. Silloin multaantuminen selkeästi hidastuu ja tulee hajuhaittoja.

Jos perustat multatehtaan ulos, ota huomioon että mitä viileämpää on, sen kauemmin multaantuminen kestää. Kun asteita on enää muutama, mikrobit menevät horrokseen ja multaantuminen keskeytyy, mutta jatkuu taas kun lämpötilat nousevat. 

Lämpimässä multaantuminen tapahtuu nopeasti, jopa 2-3 viikossa.

Ideaalinen lämpötila EM-mikrobien metabolialle on sopivasti noin huoneenlämpötila. Mitä viileämpää on sen kauemmin se kestää. Kun asteita on enää muutama, mikrobit menevät horrokseen ja multaantuminen keskeytyy, mutta jatkuu taas kun lämpötilat nousevat. 

Jäikö Kysyttävää?

Voit ottaa meihin yhteyttä täyttämällä alla olevan lomakkeen. Yritetään olla avuksi. Kiitos!